Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti; yani burun estetiği ameliyatı, hem fonksiyonel sorunların (burundan nefes alma sıkıntısı) hem de burun şeklinin bozukluğunun düzeltilerek, burnun kişinin yüz yapısına uygun şekilde düzeltilmesi operasyonudur.

 

Ameliyat İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Fizyolojik olarak kemik gelişimi 18 yaşında tamamlanmaktadır. Rinoplasti ameliyatı için bu gelişimin tamamlanmasını beklemek gereklidir. Ayrıca sağlık durumu ile ilgili bir engel olmadıkça ameliyat için üst yaş sınırı yoktur.

 

Hastalar Rinoplasti Ameliyatı İçin Ne Gibi Şikayetler İle Başvuruyorlar?

Aslında rinoplasti isteği olan hastaların çeşitli şikayetleri olsa da ortak nokta aynıdır. Kişi aynaya baktığında, kendi burnunu kendi yüzüne yakıştıramıyor ise, ameliyat gerekliliği doğmuş oluyor. Çünkü estetik ameliyatlar kişinin iyilik halini arttıran ameliyatlardır ve psikolojik iyilik hali de bunun başında gelmektedir. En sık başvuru şikayetlerini ise;

Kemerli burun,

Çok büyük veya küçük burun,

Burun ucunda sarkıklık veya düşüklük,
Karşıdan bakıldığında geniş görünümdeki burun,
Burun ucunun konuşurken veya gülerken fazla hareket etmesi olarak sayabilirim.

Ameliyat Süreci Nasıl İşliyor?

  1. Görüşmede tanışma, bilgilendirme, muayene ve fotoğraf çekimleri için bir araya geliyoruz.

Hastamız estetik burun ameliyatı talebi ile geldiğinde hem fonksiyonel sorunları hem de burunun dış görünüşü ile ilgili sorunları detaylıca değerlendiriyorum. Hastayı hiç bölmeden, kendi tarifi ile sıkıntısını uzun uzun anlatmasını istiyorum. Çünkü hastanın isteğini iyi anlamak çok önemlidir. Çeşitli rinoplasti formlarını hastaya veriyorum ve bunları, şikayetlerini en iyi şekilde ifade etmesi amaçlı doldurmasını istiyorum. Bu formlar benim hastayı daha da iyi anlamam için yardımcı olmaktadır. İstenilen burun ile ilgili olarak hastanın taleplerinin anlaşılması ve bunlara yönelik kişiye özel çözümler üretilmesi bence bu ameliyatın en önemli aşamalarından birisidir.

2. Görüşmede, daha önce çekilmiş olan fotoğraflar üzerinden analiz çalışmalarını sunuyoruz. Sorunlar nelerdir? Nasıl giderilmelidir? Tasarım ve öncesi/sonrası çalışmalarını değerlendiriyoruz. Yani gerçekleştireceğimiz ameliyat ile hangi değişiklikleri sağlayabileceğimizi konuşuyoruz.

Hastanın ameliyat olmaya karar vermesi de uzun süren bir süreçtir. Ameliyat öncesi süreç ve sonrası süreç de öyledir. Hastanın taleplerini iyice anlamak için hem sözel olarak hem de fotoğraflar üstünden konuşmayı seviyorum. Bunun hasta için de avantajı fazla. Kendisini ifade etmesi için yeterince zaman ayırmak gerekiyor. Bazen kelimeler ile ifade edemediği değişiklikleri fotoğraflar üstünden kolayca anlatabiliyor. Ayrıca biliyoruz ki daha kısa zamanda karar verilen ve hastayı iyice anlamadan yapılan cerrahilerde yüz güldürücü sonuçlara ulaşmak daha zor olmaktadır.

Rinoplasti İle Birlikte Başka Bir İşlem veya Ameliyat Uygulamak Mümkün müdür?

Elbette ki. Burun eti büyüklüğü, burun ortası kıkırdak ve kemik duvarın (septum) eğrilikleri gibi burun içinde var olan ve nefes almaya engel olan durumlar rinoplasti esnasında zaten düzeltiliyorum. Baş ağrısı, burun akıntısı ya da geniz akıntısı şikayetiyle gelen kişilerde, poliklinik muayenesinde ve tomografide saptanmış olan kronik sinüzit varlığında aynı anda burun estetiği ve sinüzit cerrahisi yapılabilir. Horlama, burunda şekil bozukluğu ile birliktelik gösterebilen bir durumdur. Horlamanın en önemli sebeplerinden birisi de burun ile ilgili problemlerdir ve aynı esnada bu sorun da giderilebilir.

Peki Ya Çene Estetiği?

Bu ameliyatı tek başına veya rinoplasti ile birlikte yapmak da mümkündür. Özellikle, alt çene ucu geride olan kişilerde, burnun karşıya doğru daha uzun bir görünümde olduğu algısı oluşmaktadır. Bu durumlarda, hastaya bu algıyı ortadan kaldırmak için çene estetiği gerekliliğinden bahsediyorum. Çene ucunun geride iken, olması gerektiği görünüme kavuşması, rinoplastinin de başarısını arttıran bir unsurdur.

Ameliyat Ne Kadar Sürüyor?

Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat arasında sürmektedir. Bazı hastalarda sadece burun ucu estetiği yapılacak ise işlem biraz daha kısa sürebilmektedir. Ancak revizyon estetik ameliyatlarında (daha önce burun ameliyatı geçirmiş kişilerde) ameliyat süresi önceki ameliyata bağlı yapışıklıklar nedeni ile biraz daha uzun sürebilmektedir.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Ağrılı mıdır?

Bu ameliyat hastanın var olan iyilik halinin arttırılması için yapılan bir ameliyattır. Maksadı böyle iken; ağrılı bir sürecin yaşanması ameliyatın felsefesine ters olurdu. Bundan 10-15 yıl öncesinde uzun tamponlar, keski çekiç işlemleri gibi hastayı korkutan şeyler artık günümüzde yoklar. Keza artık kullanılan kemik kesiciler, cerrahi aletler de dokuları daha az travmatize etmektedirler. Bunlara ek olarak kullanılan ilaçlar ile beraber, ameliyat sonrası ağrı neredeyse yok diyebilirim.

 

Ameliyat Sonrasında Hastaları Neler Bekliyor? İşe veya Okula Ne Zaman Geri Dönülebilir?

Ameliyat sonrasında hastamı sıklıkla aynı gün veya bir gece hastanede misafir edip ertesi gün eve gönderiyorum. Ameliyat sonrası önerilerimiz ve kontağımız oldukça fazla. Ama başlıcalarından bahsedecek olursam, İlk 2 gün buz uygulamak, şişlik ve ödemin az olması adına önemlidir. Yine ilk 5 gün başın biraz yukarda olması daha az ödem oluşması için işimize yarıyor. 1. Haftada burun sırtındaki ateli alıyoruz. Alınacak tampon ve dikişimiz zaten yok. 10. Günden itibaren şişliğin ve oluşursa morluğun gerilemesini bekliyor ve görüyoruz. İlk 1 ay düşme, çarpma, darbe gibi olumsuzluklardan korumak ekstra önem arz eder. Okul-işe geri dönüş sıklıkla 10. günden itibaren mümkündür.

 

Aylarca Şişlik ve Morluk İle Yaşayan Hastalar Var mı?

Bunu iki başlık ile değerlendirmek lazım. Eğer hastanın kemik yapısı ile ilgili değişiklikler yapılacaksa (semer alınması, geniş burunun daraltılması, eğri burun düzeltilmesi gibi…) morluk oluşmasını bir miktar bekliyoruz ama 7-10 gün arasında gerilediğini görüyoruz. Çünkü artık kullandığımız malzemeler, dokuları daha çok koruyarak ameliyat yapmamızı sağlıyor. Eğer sadece burun ucu ile ilgili yapılacak bir ameliyattan bahsediyorsak, morluk oluşması söz konusu değildir.

Şişlik ise, ameliyat sonrasında burun sırtındaki atelin alınmasından 2 gün sonra hızlı bir düşüş gösteriyor ve ameliyatın 1. Ayında kabaca %80 geriliyor. Tamamen gerilemesi 6 ay ile 1 yıl arasında sürebilmektedir. Bilmekte fayda vardır ki, özellikle burun cildi kalın olan kişilerde bu süreç bazen 2 yıla kadar uzayabilmektedir.

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Nedir? Zor Bir Ameliyat mıdır?

Daha önce estetik burun ameliyatı olmuş fakat sonucundan memnun olmayan hastalarda gerçekleştirdiğimiz düzeltme işleminin ismidir. Bu hastalarda burun içinde daha fazla yapışıklık olması, burun içinde yeterli kıkırdak bırakılmamış olması, iyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi detayları göz önünde tutulursa, evet daha önce ameliyat olmamış bir buruna göre daha zordur. Gerek halinde, hastanın kulak arkasından veya kaburgasından kıkırdak alınarak gerçekleştirmek de söz konusu olabilir. Ameliyat öncesinde bunları hasta ile detaylıca konuşarak karar vermekteyiz.

 

En Zor Rinoplasti Vakaları Hangileridir?

Elbette ki kolay rinoplasti yoktur. Ancak, fiziksel şartları değerlendirecek olursak; özellikle travma sonrasında oluşmuş eğri burunlar, kalın ciltli burunlar ve revizyon vakaları sayabiliriz. Bununla ilgili yeterli deneyim yok ise yüz güldürücü sonuçlara ulaşmak zor olabilmektedir.